Translate

torsdag 26 mars 2015

Finns det gengångare? Samma debattörer 1938 som 2014?



 Hade idag skäl att bläddra lite i gamla tidningar på Kungliga Biblioteket. Upptäckte då några artiklar som visade på skrämmande likheter i argumentationen i dag avseende Ukraina och den från 1938 när Tjeckoslovakien styckades. Det verkar för mig tämligen uppenbart att vi (väst) accepterat att Ryssland tagit och tänker behålla delar av Ukraina, och att vi försöker förtränga tanken att Ryssland skulle kunna ha mer långtgående ambitioner – precis som människorna då. Likaså tycks vi tro (hoppas) att Ryssland har samma rädsla som vi för ett eventuellt krig. Då, 1938, motiverade man det med de fasanfulla minnena från första världskriget, idag är det ekonomiska argument ”inte kan väl Ryssland riskera sin ekonomi genom att riskera en väpnad konflikt”. Då som nu fanns det röster som varnade för diktaturernas maktambitioner men där man inte ville lyssna. Citaten nedan ger självfallet inte en heltäckande bild av debatten 1938, men kan kanske mana till eftertanke om vi är så mycket klokare i dag jämfört med de som levde då. Ursäkta bildkvalitén, mobilkamera inte idealinstrumentet för att fotografera mikrofilmsläsare. (missa inte sista bilden – vissa problem tycks var eviga – i Sverige i alla fall)
 
 
                                                        Aftonbladet 1 oktober 1938

Även diktaturer böjer sig för folkets ovilja mot krig”. ”Tjeckoslovakien ingen riktig stat, bara nitton år gammal”.
Kommentar: Är liknande argument mer sanna idag än vad de var då – när de visade sig vara en chimär?

                                                             Aftonbladet 2 okt 1938
 
Kommentar: Duff Cooper och Anthony Eden var två av de som stod Winston Churchill närmast i parlamentet. Angreppen mot dem var inte mindre hätska i brittisk press när de ifrågasatte Munchenöverenskommelsen och varnade för Nazityskland (observera att Torgny Segerstedt, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, också får en släng av sleven).

 
Aftonbladet 2 okt 1938

                                              ”Krafter mäktigare än diktatorns absoluta vilja”
                                   Kommentar: Kanske det är så i dag, vem vet. Vi kan hoppas det.
 
 

                                      Dagens Nyheter 2 okt 1938, saxat från Social - Demokraten

                                                Kommentar: Hemsk spådom, blev alltför sann.

 
 
 

Svenska Dagbladet 2 okt 1938
                                        ”Tyskland svagt” ”…engelska flottans mobilisering…”
Kommentar: Även ”svaga” länder kan gå i krig. England ”markerade” genom att mobilisera flottan, och det ledde till?  Övertro på symbolhandlingar, i dag och i går?
 

 

                                                      Svenska dagbladet 2 oktober 1938
                                                 Kommentar: Vi väntar på inriktningspropositionen
                               
 
                                                                                   *****
 
 

3 kommentarer:

  1. Det är tydligt att historien upprepar sig och visar hur viktigt det är att vara insatt i sin nutidshistoria för att se tendenser och likheter med tidigare historiska skeenden för att i bästa fall kunna parera eller förbereda sig för dem på bästa sätt. Tyvärr är många i Sverige - och särskilt de yngre generationerna - tämligen ointresserad av historia. Såväl vår egen som andras och driver därför aningslöst in i framtiden utan förmåga att urskilja de skeenden som kan urskönjas.
    Mvh
    karldentolfte.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Bravo! Det är mycket som går igen. Väntar bara på de ryska "säkerhetskraven"på tex Finland..Manegen är ju krattad som bekant i Ryssland..?

    SvaraRadera